Nieuwsbericht

Mededeling van 15-01-2010

B-FAST HAITI

Minder dan 24 uur na de zware aardbeving in Haïti stuurde België al haar B-FAST-team uit. Defensie schakelde onmiddellijk haar nieuwe Airbus 330 in om de hulpverleners terplekke te brengen. De Belgische hulpverleners kwamen als een van de eerste buitenlandse hulpteams aan in Haïti.


 

Op 13 januari 2010 om 23.45 uur vertrok vanop Melsbroek de Airbus A330 van Defensie naar Haïti met het noodhulpteam B-FAST, een veldhospitaal en een waterzuiveringsstation. Op 14 januari om 8.35 u lokale tijd landde de Airbus op de luchthaven van de hoofdstad Port-au-Prince.

 

B-FAST is het medisch hulpteam dat in actie komt bij internationale rampen buiten een conflictgebied.

 

Samen met onderandere de ministeries van Binnenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking steunt Defensie de missie door tenten, medisch materiaal en een waterzuiveringsinstallatie ter beschikking te stellen. Zo'n zestig hulpverleners, artsen en verplegers vertrokken woensdagavond 13 januari 2010 vanuit Melsbroek met de nieuwe Airbus A330 naar het getroffen gebied.

 

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince wonen 3 miljoen mensen. Momenteel schatten lokale autoriteiten het aantal doden op meer dan 100.000.

 

Op 15 januari redden Belgische reddingswerkers van het B-FAST-team in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince een peuter van twee jaar levend van onder het puin .

 

Dezelfde dag meldt het team ook dat haar veldhospitaal opgebouwd en operationeel is. Het staat vlakbij het Hôpital universitaire de la Paix van Port-au-Prince.

 

De Airbus 330 van Defensie verzorgt op zondag 17 januari een repatriëring van de Belgen die dit wensen evenals van hun familieleden. De Airbus kan ook in het kader van de Europese afspraken andere Europese nationaliteiten repatriëren. Aan boord bevinden zich een hondertal passagiers. Het vliegtuig is niet uitgerust voor zwaargewonden, maar kan wel eventuele licht gewonden vervoeren.

 

Defensie heeft dezelfde zondag 30 extra militairen gestuurd om de werking van het hospitaal te beveiligen. Hun Airbus vertrok om 17.30 uur naar Haïti en vervoerde ook materieel dat de eerste vlucht niet kon meenemen, zoals een water- en een brandstofzuiveringsinstallatie.

 

Het kernkabinet had de dag voordien beslist dat ons land tot 36 soldaten ter plaatse kan sturen om het B-FAST-team en het diplomatieke personeel te beschermen. 

 

Op maandag 27 januari rond 16u30 landde een A310 van de Belgische Defensie op Melsbroek met aan boord een derde groep landgenoten terug uit Haïti.

 

 

Aardbeving Haïti - het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken is bereikbaar op het nummer 02.501.4000 (nederlandstalige opvang).

 


< Vorige bericht