Nieuwsbericht

Mededeling van 20-01-2010

GEALLIEERDE SOLDATEN KRIJGEN ONLINE TWEEDE KANS

Over het hele land liggen vele duizenden soldaten uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Het nieuwe project 'Live and Remeber' geeft elke persoon die in België sneuvelde opnieuw een gezicht.


Op hun witte zerk staat doorgaans een naam, een regiment en een geboorte- en sterfdatum. Maar die basisgegevens kunnen niet voorkomen dat de meesten verglijden in de anonimiteit. Met elke nieuwe generatie wordt de herinnering vager.

 

“Live and Remember”, een project van het IV-NIOOO (Instituut voor Veteranen-Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-Strijders en Oorlogsslachtoffers) wil samen met het Ministerie van Defensie dat vergeten voorkomen. Het project geeft elke persoon die in België sneuvelde een gezicht. Het brengt hen terug onder de levenden op een plaats waar steeds meer mensen van over de hele wereld elkaar ontmoeten: Facebook.

 

Op de site www.liveandremember.be vind je een lijst met 26.000 namen van gesneuvelden. Daar kies je iemand uit waarna je informatie verzamelt over hem of haar: in welke veldslagen vocht deze soldaat, waar vonden die precies plaats enz... Het Instituut voor Veteranen stelt een lijst ter beschikking met nuttige informatiekanalen, zoals archieven, musea en veteranenverenigingen.

De enige voorwaarde om deel te nemen aan het project is ouder zijn dan twaalf jaar. Facebook laat immers geen jongere gebruikers toe. Wie wil, kan ook zelf zorgen voor tekst, foto's en geluidsfragmenten. Alle content krijgt een plaats op een fanpagina van Facebook. Die moet je zelf aanmaken en vullen met inhoud. Het is ook de bedoeling dat je de pagina onderhoudt.

 

Bedenker van het project is Pol Van Den Driessche, zelf historicus: ,,Het fascineert mij hoe Britten, Canadezen en Indiërs soms weken onderweg waren om hier te komen vechten. Ik wou weten wat voor mensen dat waren, waarom ze naar hier kwamen en, vooral, hoe we die terug levend kunnen maken. Het concrete idee is bij mij gegroeid nadat ik had staan praten met de voorzitter van de Brugse oudstrijdersbond, Maurice Debruyne. Hij bezoekt samen met zijn vrouw jaarlijks het graf van een soldaat op een militair kerkhof in Bastenaken om de herinnering aan de man levendig te houden. Ik vond dat eigenlijk heel mooi, maar bedacht hoe weinig jongeren daar nog mee bezig zijn terwijl er nog elke dag ergens in de wereld soldaten sneuvelen’’. Van Den Driessche sprak er Minister van Defensie Pieter De Crem over aan tijdens een parlementaire missie naar Libanon, waar net zoals toen jonge mensen vandaag hun leven riskeren in een streek die ze niet kennen. De Crem speelde het idee door naar de Dienst Herinneringseducatie van het IV-NIOOO die het uitwerkte en vandaag op een persconferentie voorstelde.

 

Het IV-NIOOO nodigt alle scholen uit om mee te doen. Het project zal zeker vier schooljaren lopen. Ieder jaar wordt een prijs uitgereikt. Wie de beste fanpagina beheert, wint een uitstap naar Londen voor twee personen met bezoek aan het Imperial War Museum en de Cabinet War Rooms.

 


< Vorige bericht