Nieuwsbericht

Mededeling van 23-01-2020

BEPOLUX zet bilaterale relaties tussen Polen & België in de verf

22 januari 2020


De Belgisch-Pools-Luxemburgse Kamer van Koophandel heeft deze week nogmaals de bilaterale relaties tussen België en Polen in de verf gezet. Minister van Buitenlandse Handel Pieter De Crem nam het woord tijdens een netwerkevent op de Poolse Ambassade in Brussel. “Events als deze zijn cruciaal om tot sterke interpersoonlijke relaties tussen mensen te komen. Elkaar kennen, weten wat je aan elkaar hebt: dat is en blijft nog altijd de beste manier om vooruit te geraken”, zo stelde Minister De Crem.

Hoe zo’n sterke relaties tot stand kunnen komen lichtte de Minister toe tijdens zijn speech. “Toen ik van deze Kamer voor Koophandel de vraag kreeg hier vandaag aanwezig te zijn heb ik daarover geen moment getwijfeld. De reden daarvoor ligt in de persoonlijke band die ik heb met Polen. Mijn gemeente Aalter werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Stanislaw Maczek. Vorig jaar nog hebben we de Poolse soldaten die het leven lieten tijdens die operatie op gepaste wijze eer bewezen met een expo in onze gemeente”, aldus Minister De Crem.

De Minister riep op te blijven investeren in die persoonlijke relaties: “Polen is voor België momenteel het achtste exportland waarbij de export de voorbije jaren telkens toenam. In 2018 steeg de Belgische export naar Polen tot 8.5 miljard euro. In de omgekeerde richting was er in 2018 een Poolse export naar België van 4,7 miljard euro wat 400 miljoen meer was dan het jaar voordien. Ik wil deze Kamer van Koophandel feliciteren voor de rol die ze daarin spelen maar vooral ook aanmoedigen om hun inspanningen verder te zetten”, zo besloot Minister De Crem.


< Vorige bericht