Nieuwsbericht

Mededeling van 11-01-2019

Voorstelling VRT-programma ‘De Veiligheid van het Land’

10 januari 2019


(c) - Malek Azoug

Op maandag 28 januari 2019 start de openbare omroep VRT met het uitzenden van de zevendelige reeks ‘De veiligheid van het land’. Deze geeft een unieke blik achter de schermen van het Belgische Crisiscentrum, de centrale informatiespil voor veiligheidsaangelegenheden in ons land die Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem voortdurend bijstaat in het nemen van de juiste beslissingen inzake veiligheid.

Vanochtend werd de reeks voorgesteld tijdens een persconferentie. De productie van deze reeks kwam tot stand door een uitstekende en professionele samenwerking tussen het Crisiscentrum zelf, de FOD Binnenlandse Zaken en VRT. De makers zijn erin geslaagd om op uiterst genuanceerde en accurate wijze een inkijk te geven in de dagdagelijkse werking van het Crisiscentrum tijdens activiteiten die de voorbije maanden plaatsvonden. Voorbeelden van zo’n activiteiten zijn betogingen waarbij de orde moet gehandhaafd worden, grote sport- en muziekevenementen, de beveiliging van internationale samenkomsten (EU, NAVO, …) of de feestelijke intocht van de Rode Duivels na het Wereldkampioenschap voetbal afgelopen zomer.

In zijn speech dankte Minister De Crem de mensen van de FOD Binnenlandse Zaken, VRT en van het Crisiscentrum voor hun dagdagelijkse inzet en voor het initiatief om deze reeks te maken:

“In de voorbije dertig dagen heb ik als Minister van Binnenlandse Zaken reeds het genoegen gehad een groot aantal mensen te ontmoeten of opnieuw te ontmoeten die dag in dag uit bezig zijn met uw en onze veiligheid. In al hun verscheidenheid delen deze mannen en vrouwen een gemeenschappelijke drijfveer om ons leven en samenleven beter en veiliger te maken. Net omdat veiligheid ons allen aangaat moeten de dagelijkse inspanningen van hulpverleners of politieambtenaren in de kijker worden gezet. Net omdat veiligheid mensenwerk is kan niet voldoende worden benadrukt welke overwegingen het Crisiscentrum moet maken op het moment dat de druk op hun schouders onaangenaam groot wordt. En net omdat het werk van mensen voor mensen is, zijn programma’s zoals dit belangrijk om onze gemeenschappelijke veiligheid een gezicht te geven”. 


< Vorige bericht