Nieuwsbericht

Mededeling van 09-09-2015

Pieter De Crem krijgt hoge Nederlandse onderscheiding

9 september 2015


Pieter De Crem is vanmiddag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert reikte de onderscheiding uit. Dat gebeurde in het Catshuis in Den Haag onder toeziend oog van haar beide voorgangers Hans Hillen en Eimert van Middelkoop.

De Crem kreeg de Koninklijke Onderscheiding voor zijn niet aflatende inzet om de internationale militaire samenwerking, in het bijzonder die van de Benelux, steeds verder te verbeteren, te verdiepen en uit te bouwen. Ook  stond Pieter De Crem  in Europees verband aan de basis van verschillende initiatieven en verbanden, bepalend voor de verdergaande Europese samenwerking op terrein van Defensie. Zo greep Pieter De Crem het Belgische EU-voorzitterschap in het jaar 2010 aan om de defensiesamenwerking een nieuwe impuls te geven. ‘Pooling & Sharing’, het zogeheten Gent-initiatief, is inmiddels meer dan een begrip onder de Europese lidstaten.

Ook het streven van De Crem om de Belgisch-Nederlandse samenwerking naar een hoger plan te tillen en daarmee de gezamenlijke slagkracht te vergroten, had resultaat. In april 2012 volgde de ondertekening van een politieke overeenkomst voor de verdere integratie van de Benelux-strijdkrachten. Op samenwerkingsvlak zijn er meer voorbeelden. Zo is het er unieke verdrag om voor gezamenlijke luchtruimbewaking. Verder is de samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse Koninklijke Marine nog altijd hét schoolvoorbeeld van vergaande militaire samenwerking. Zowel in Europees, als in NAVO-verband.

De Crem steunde het voorstel om European Air Transport Command op de vliegbasis Eindhoven te huisvesten. Verder steunde België onder zijn leiding de Nederlandse militairen in Uruzgan met F-16’s en werkten beide landen samen in de operatie Atalanta ter bestrijding van piraterij.


< Vorige bericht