Nieuwsbericht

Mededeling van 21-04-2012

Ministerraad van 20 april 2012

Beslissingen van de Ministerraad van 20 april 2012


Programma voor wetenschappelijk onderzoek van Landsverdediging

De Ministerraad stemt in met het voorstel van Minister van Landsverdediging Pieter De Crem om het programma voor wetenschappelijk en technisch onderzoek van Landsverdediging in 2012 uit te voeren.

De 83 onderzoeken van het programma 2012 richten zich op prioritaire strategische doelstellingen:

-De verbetering van het academisch onderwijs van de Koninklijke Militaire School

-steun op operationeel vlak

-ondersteuning van besluitvorming

Verschillende onderzoekscentra staan samen met universitaire instellingen en binnen- en buitenlandse onderzoeksinstellingen in voor de uitvoering van het programma. 67 van de 83 onderzoeken zijn al gestart, 16 zijn nieuw. De Ministerraad stemt eveneens in met de aanwerving van vier attachés wetenschappelijk onderzoek om het programma uit te voeren.

 

Ondersteuning van het militair ziekenhuis van Kigali

De Ministerraad gaat akkoord met het voorstel van Minister van Landsverdediging Pieter De Crem om het Rwandese leger te steunen met een medisch-technische opdracht op het vlak van tropische geneeskunde.

Twee militairen zullen gedurende acht weken begin 2012 specialisten in tropische geneeskunde in het militaire ziekenhuis van Kigali bijstaan. De opdracht past in het militaire partnerschapsprogramma met Rwanda. De steun aan de vorming van Rwandese kaders draagt bij tot de ontwikkeling van een professioneel en autonoom leger.

De opdracht voor het personeel krijgt het statuut hulpverlening buiten het nationale grondgebied.

 

Overheidsopdracht voor Landsverdediging

De Ministerraad gaat akkoord met het voorstel van Minister van Landsverdediging Pieter De Crem om een overheidsopdracht uit te schrijven voor de aankoop van 60 mm munitie van verschillende types van mortier.

De munitie wordt gebruikt om de richter-stukscommandanten te trainen in het gebruik van de mortierwapens. Er wordt ook een operationele reserve aangelegd. De opdracht loopt vier jaar.

 

Deelname aan een multinationale ontmijningsactie in de Baltische Zee

De Ministerraad gaat akkoord met het voorstel van Minister van Landsverdediging Pieter De Crem om de mijnenjager BNS Primula met een veertigtal bemanningsleden in te zetten in de internationale ontmijningsactie Historical Ordnance Disposal Operations Latvia 12  in de Baltische Zee.

De bemanning van de mijnenjager zal zeemijnen en ontploffingstuigen opsporen en onschadelijk maken in de  territoriale wateren en in de exclusieve economische zone van Letland.

De bemanning wordt ingezet van 16 tot 27 april 2012 met het statuut Bijstand buiten het nationale grondgebied – KB-03 coëfficiënt 2.  


< Vorige bericht