Nieuwsbericht

Mededeling van 26-01-2012

Minister De Crem brengt werkbezoek aan Libanon

Op 25 en 26 januari 2012 brengt Minister De Crem een werkbezoek aan Libanon.


Foto Defensie (L. Chiodo)

Minister De Crem is op 25 januari ’s avonds aangekomen in Libanon, waarna hij een ontmoeting had met Libanese en internationale autoriteiten in de Belgische ambassade.

 

Vanochtend had de Minister dan een gesprek met zijn Libanese collega, Minister Fayez Ghosn, om de situatie in Libanon en kwesties aangaande de VN-troepenmacht in het land te bespreken. Nadien reisde de Minister door naar At Tiri, in het zuiden van het land, om er met de Belgische blauwhelmen te spreken en hun werk ter plaatse te bekijken.

 

Na het grensconflict met Israël in 2006 besliste ons land om Belgische militairen naar Libanon te sturen om er te helpen aan de heropbouw van het land. Aanvankelijk betrof dit de heropbouw van infrastructuur van algemeen nut, de ontplooiing van een veldhospitaal en het onschadelijk maken van clustermunitie en andere springtuigen.

 

Deze opdracht is sindsdien geëvolueerd naar het mijnenvrij maken en markeren van de Blue Line, de internationaal erkende grens tussen Israël en Libanon. Ons land heeft een honderdtal militairen ter plaatse. Er werken ook enkele Belgische militairen in het hoofdkwartier van de VN-troepenmacht UNIFIL in Naqourah om zich te verzekeren van het kader waarin de Belgische militairen functioneren.

 

Het bezoek eindigde met een ontmoeting tussen Minister De Crem en de bevelhebber van de VN-troepenmacht in het land, Generaal-majoor Alberto Asarta Cuevas. De VN-troepenmacht bestaat uit ongeveer 12.000 manschappen, afkomstig uit 28 landen.


< Vorige bericht