Nieuwsbericht

Mededeling van 23-07-2012

Bundelen en delen in de kijker tijdens het Nationale Defilé

Een stralende 21 juli in Brussel !


Muziek weerklinkt in de straten van Brussel. Het is de Koninklijke muziekkapel van de Marine die voor de muziek zorgt en daarmee ook het nationaal defilé opent. In de straten marcheren de troepen en ook in de lucht zijn de militaire vliegtuigen en helikopters aanwezig. De blauwe hemel kleurt zwart, geel en rood.

Voor het detachement Paracommando's was deze editie van de nationale feestdag bijzonder. Ze vierden hun 70ste verjaardag en meelopen in het defilé zette deze verjaardag extra in de verf. Speciaal in het luchtdefilé was het nieuwe militaire transportvliegtuig de Airbus A400M en de NH90 helikopter. Na het militaire defilé volgde het burgerdefilé met onder andere de politie, brandweer, de civiele bescherming, het Rode Kruis en B-FAST. Defensieminister Pieter De Crem en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet gaven de koning uitleg op de tribune.

Het militaire defilé stond dit jaar vooral in het teken van multinationale samenwerking. Het bundelen van de capaciteiten en het delen van de middelen of Pooling & Sharing zoals het genoemd wordt in het jargon, was voor het eerst zeer duidelijk zichtbaar. Zowel in de lucht als op de grond namen buitenlandse troepen deel.

De militairen waren niet alleen aanwezig in het straatbeeld tijdens het defilé, maar toonden ook hun werk aan de verschillende stands. Of je nu zelfs eens wou ontmijnen, muurklimmen, in een F-16 zitten of je laten camoufleren, het kon allemaal op de nationale feestdag. Kortom, het was een feest voor iedereen die erbij was!

tekst: www.mil.be


< Vorige bericht