Nieuwsbericht

Mededeling van 22-03-2012

Financieel rapport van de gemeente Aalter: geslaagd met grote onderscheiding!

Het Laatste Nieuws heeft alle 308 Vlaamse gemeenten financieel doorgelicht. Van elke gemeente werd een steekkaart gemaakt met de belangrijkste financiële gegevens. Vervolgens hield Professor Herman Matthijs, docent publieke financiën aan de VUB en UGent deze cijfers tegen het licht. De professor beschrijft de situatie en geeft vervolgens zijn finaal oordeel.


Foto Het Laatste Nieuws

Vandaag, 22 maart 2012, was het de beurt aan Aalter, dat van de professor een uitstekende 8,5 op 10 kreeg.

Hieronder een greep uit de belangrijkste vaststellingen:

“De financiën van Aalter waren er in 2000 niet al te goed aan toe met een schuld die het dubbele van de jaarinkomsten bedroeg. Maar met een zuinig beleid slaagden Crembo en co er in de schuld bijna te halveren. Na een eerdere verhoging, kon er zelfs een mooie lastenverlaging vanaf.”

 “De grondlasten werden in de vorige legislatuur opgetrokken … waarmee de gemeente Aalter nog dicht bij het Vlaamse gemiddelde zit. De vrij hoge aanvullende personenbelasting van 8 % werd dan weer afgebouwd naar een mooie 6,5 %”.

“Pieter De Crem voert duidelijk een vrij rigide personeelsbeleid. Terwijl het ambtenarenbestand in de meeste gemeenten in stijgende lijn gaat, telt zowel het stadsbestuur als het OCMW vandaag iets minder medewerkers dan in 2006 … Aalter heeft verhoudingsgewijs het slankste personeelsbestand van de regio.”

“In 2000 torste de Aalternaar nog dubbel zoveel schulden als de gemiddelde Vlaming, namelijk 2.228,84 euro per inwoner. Er kwam echter een forse afbouw … en in 2010 dook de gemeente Aalter zelfs onder het Vlaamse gemiddelde.”

“Conclusie: Aalter heeft de financiën goed op orde en heeft opnieuw ademruimte om te investeren. Voor zo’n financieel beleid heeft begrotingsspecialist professor Herman Matthijs … een score van 8,5/10 veil.”

Het volledig rapport is te bekijken in Het Laatste Nieuws van 22 maart 2012, editie Gent-Eeklo-Deinze.


< Vorige bericht